Om du producerar dricksvatten till allmänheten behöver du anmäla det. Använd blanketten Registrering av dricksvattenanläggning för att registrera en dricksvattenläggning.
Här hittar du regler som gäller mindre dricksvattenanläggningar.
Hur ofta du behöver ta prov och hur många prover du behöver ta beror på hur mycket vatten du producerar. För en liten verksamhet med mindre än 10 m³ dricksvatten per dygn krävs normalt två mindre provtagningar per år och en utvidgad provtagning vart tredje år.
Du som producerar dricksvattnet ska göra ett egenkontrollprogram. I programmet ska det stå vilka prover som tas, när och hur ofta proverna tas och var du tar proverna. Egenkontrollprogrammet ska skickas till Miljöförbundet så att det kan fastställas.
Provtagning kan visa att gränsvärdena i dricksvattenföreskrifterna inte följs. Det kan även uppstå andra problem, som att vattnet plötsligt får en konstig färg eller luktar illa. Då måste du undersöka vad som hänt och åtgärda detta.
Om vattnet är otjänligt finns det risk att vattnet är skadligt. Då måste du genast åtgärda problemen. Du behöver även informera berörda konsumenter om vattnet till exempel måste kokas. Även Miljöförbundet ska informeras om vilka åtgärder du gör.
För vattenverk finns regler i Livsmedelsverkets dricksvattenföreskrifter SLV FS 2001:30. Reglerna gäller även om anläggningen är väldigt liten och enkel och om din verksamhet bedöms vara offentlig eller kommersiell. Några viktiga regler är:
För registrering av dricksvattenanläggning tas en handläggningsavgift på 995 kr ut (år 2022).
Senast uppdaterad: