Tänker du servera mat vid något evenemang som arrangeras inom Sölvesborgs, Karlshamns och Olofströms kommuner? Nedan finns information om vad du behöver göra.
För att få hantera livsmedel som ska säljas eller serveras måste din verksamhet vara registrerad som livsmedelsanläggning. Detta gäller även om du redan har en registrerad livsmedelsverksamhet. Skicka in din anmälan i god tid innan det datum du önskar starta - för att vara säker på att kunna delta vid evenemanget ska registreringen skickas in två veckor innan evenemanget börjar. Anmälan kan göras till Miljöförbundet Blekinge Väst på en särskild blankett: Anmälan om registrering av livsmedelsanläggning.
Om din verksamhet bedrivs genom att åka runt till olika platser och sälja livsmedel, behöver du inte göra en anmälan för varje plats. Du kan istället få din verksamhet registrerad som en mobil anläggning. I så fall ska du anmäla verksamheten i den kommun där verksamheten huvudsakligen kommer att bedrivas.
Avgiften för registrering är 995 kr (2022). Även en kontrollavgift tas ut, som baseras på den riskklass som företaget hamnat i.
Ett egenkontrollprogram, som anpassats till de speciella förutsättningar som gäller på försäljningsplatsen, måste finnas.
Livsmedlen ska vara tillverkade (eller förberedda, se nedan) i en registrerad livsmedelsanläggning. Om du ska sälja eller servera enklare produkter, till exempel bröd eller sylt, kan de tillverkas i hemmet. I så fall ska det anges i anmälan, så att hemmet också registreras som tillfällig livsmedelsanläggning. Reglerna för livsmedelslokaler, som används i privata bostäder, finns i förordning (EG) nr 852/2004 om livsmedelshygien i bilaga II, kapitel III.
Vid försäljning av förpackade livsmedel gäller Livsmedelsverkets märkningsföreskrifter. Läs mer om detta på sidan Märkning och presentation.
Nedan följer några punkter, som Miljöförbundet bedömer ska vara uppfyllda för tillfälliga verksamheter, som hanterar oförpackade livsmedel, till exempel vid tillfälliga matserveringar.
Spillvatten från livsmedelsverksamheter ska samlas upp och omhändertas på ett godtagbart sätt.
Miljöförbundet kan komma att göra ett kontrollbesök på plats. Om det finns brister och vi måste göra en mer omfattande kontroll eller behöver komma tillbaka för att följa upp avvikelser, kommer vi att debitera dig för den extra tiden. Timkostnaden är 995 kr (2022). Det lönar sig alltså att göra rätt från början. Vid kontrollen tittar vi bland annat på egenkontrollen, försäljningsplatsen och att hanteringen är den som ni registrerat. Vi kontrollerar att alla som arbetar på plats känner till egenkontrollen och har de kunskaper som behövs för att hantera maten på ett säkert sätt.
Senast uppdaterad: