Foto: Monica Malmberg
Många har stor glädje av katten som sällskapsdjur, medan andra upplever katter som en störning. Kraven som ställs på kattägare är att katten ska tas väl om hand. Den som matar en katt ses i lagens mening som ägare.
Katter ska få tillsyn minst två gånger om dagen. Unga, sjuka eller skadade katter ska ses till oftare. En katt har rätt att få sitt behov av social kontakt tillgodosett. Det är länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet i dessa frågor och andra frågor kring djurskydd, dvs. kattens välmående.
Begreppet "sanitär olägenhet" används ibland fortfarande vid klagomål, trots att formuleringen ändrats när miljöbalken trädde i kraft. Man kan tycka att det är ohygienskt och störande när andras katter vistas på den egna tomten och kanske lägger sig i utemöblerna eller använder en rabatt som kattoalett. Det finns dock en dom från miljööverdomstolen, som i korthet innebär att katter får vistas på grannars tomter och om man vill skydda bilar, stolsdynor eller sandlådor från kattbesök, så får man själv skydda dem med presenningar, fiberduk eller liknande.
Miljöförbundets uppdrag är bland annat att utreda, med lagen miljöbalken som underlag, om olägenhet för människors hälsa föreligger. Det finns flera rättsfall som visar att katter får röra sig fritt utomhus även på andra fastigheter än ägarens.
I en dom i Miljödomstolen (Stockholms Tingsrätt 2001-12-20, mål nr M 398-00) har det fastslagits att lösspringande tamkatter inte kan anses vara en olägenhet av betydelse. Därmed kan man inte ingripa mot dessa katter med stöd av miljöbalken. För att olägenhet ska kunna anses föreligga måste det röra sig om ett mycket stort antal katter.
Enligt 36 § i förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ska husdjur som hålls i fångenskap förvaras och skötas så att olägenheter för människors hälsa inte uppkommer. Nedan följer några tips för vad du som kattägare bör tänka på.
Om du känner dig störd, kontakta i första hand kattens ägare. Du, som hyr din bostad, kan kontakta fastighetsägaren om du inte får gehör hos kattägaren. Det finns flera rättsfall som visar att katter får röra sig fritt utomhus, även på andra fastigheter än ägarens. Den som känner sig störd måste därför ofta själv freda sig mot att katter tar sig in i hus eller upp på altaner. Nedan följer några tips för hur du kan freda dig mot oönskade katter;
Om du stöter på herrelösa katter ska du kontakta polisen.
Senast uppdaterad: