Ändrade regler från 1 juli för serveringsställen

Från 1 juli gäller nya regler för serveringsställen. Bland annat tas regleringen av öppettider för serveringsställen bort. På uteserveringar slopas begränsningen av storlek på sällskap. Inomhus ökas den maximala storleken på sällskap till åtta personer.

Reglerna kan sammanfattas så här:

  • Regler för serveringsställens öppettider tas bort. Servering av alkolholdrycker får ske enligt verksamhetens serveringstillstånd.
  • Endast sällskap med högst åtta gäster sittande vid samma bord är tillåtet inomhus.
  • Reglerna för storlek på sällskap på serveringsställen tas bort utomhus.
  • Kravet gällande att det ska vara minst en meter mellan sällskap inomhus och utomhus kvarstår. Det gäller även när man sitter rygg mot rygg.
  • Gäster ska ha tillgång till handtvätt, alternativt handsprit.
  • Det är fortsatt endast tillåtet att äta och dricka sittande, både inomhus och utomhus.
  • Hämtning av mat och dryck får ske, om det kan göras utan trängsel och med minst en meter till sittande gäster.
  • Informera dina gäster om att de ska hålla avstånd till varandra, stanna hemma vid symptom, tvätta händerna och sitta ned när de äter eller dricker. Informationen ska vara väl synlig.

Det är viktigt att du tar del av, och sätter dig in i, det nya regelverket. På Folkhälsomyndighetens webbplats folkhalsomyndigheten.se Länk till annan webbplats. finns regelverket att läsa i sin helhet.

Tänk på följande

Förutsättningarna kan komma att förändras om nya föreskrifter och allmänna råd införs. Därför är det viktigt att du håller dig uppdaterad på folkhalsomyndigheten.se Länk till annan webbplats..

Vi måste alla ta ansvar för att begränsa smittspridningen av coronaviruset. Restauranger och matserveringar kan bidra på flera olika sätt, även om inget i dagsläget tyder på att viruset kan spridas via mat och dricksvatten.

Folkhälsomyndighetens hemsida Länk till annan webbplats. finns mer information om de regler som gäller för restauranger och krogar.

Livsmedelsverkets hemsida Länk till annan webbplats. hittar du mer information om vad du ska tänka på vid mathantering.

Senast uppdaterad: