Nya regler för att förhindra trängsel

Som ett led i att ytterligare motverka smittspridningen av covid-19 har Folkhälsomyndigheten den 3 november beslutat om mer strikta föreskrifter och allmänna råd för serveringsställen.

Foto av Legioseven från Pexels

Håll avstånd på restauranger

Fortsätt gärna att besöka Karlshamns, Olofströms och Sölvesborgs krogar och restauranger. Tänk dock på att hålla avstånd, undvika trängsel och följa de allmänna råd som finns. Tillsammans kan vi begränsa smittspridningen och samtidigt se till att restauranger, barer och kaféer kan fortsätta ha öppet.

Du som gäst har ett ansvar

Restauranger och kaféer ska följa de regler som finns, men du som besökare har också ett ansvar att följa Folkhälsomyndighetens regler.

För dig som gäst är det viktigt att följa dessa regler:

 • Max åtta personer tillhörande samma sällskap får sitta tillsammans vid ett bord. Är ert sällskap större än åtta personer måste ni dela upp er på flera bord med minst en meter emellan personerna vid respektive bord.
 • Håll minst en meters avstånd till personer i andra sällskap.
 • Ät och drick sittandes vid bordet.
 • Sprita händerna med handsprit, handsprit ska finnas tillgänglig i serveringen.
 • Hosta och nys i armvecket
 • Stanna hemma om du känner dig sjuk

Det här gäller för restauranger

Folkhälsomyndighetens regler innebär att restauranger, barer, kaféer behöver vidta särskilda åtgärder för att minska risken för spridning av covid-19.

Reglerna för restauranger och krogar innebär att:

 • Trängsel mellan personer i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar inte får förekomma.
 • Besökare från olika sällskap ska hålla minst 1 meter avstånd mellan varandra, även om man till exempel avskiljer med plexiglas eller halvväggar.
 • Storleken på ett sällskap som får sitta vid ett bord begränsas till åtta personer. Är ett sällskap större än åtta personer måste det delas upp på flera bord med minst en meter emellan personerna vid respektive bord.
 • Om ett serveringsställe vill anordna en konsert, eller liknande ska publiken sitta ner oavsett om de äter och dricker eller inte.
 • Besökare får endast äta och dricka sittandes vid bord.
 • Personal ska bära ut beställningarna. Om det är möjligt att låta gästerna beställa och hämta sin mat och dryck själva så är det tillåtet, så länge som det inte leder till trängsel eller köer. Minst 1 meter ska hållas mellan personer som hämtar mat eller dryck vid bardisk eller buffé till andra sittande gäster.
 • Hämtmat kan överlämnas som vanligt, så länge det inte uppstår trängsel bland dem som väntar, hämtar eller betalar. Minst en meter ska hållas till sittande gäster.
 • Gästerna ska ha tillgång till handsprit, lämplig placering av handspriten är bland annat i entrén.

Mer information om reglerna för restauranger och krogar finns på:

Folkhälsomyndighetens webbplats Länk till annan webbplats.

Frågor och svar på Folkhälsomyndighetens webbplats Länk till annan webbplats.

Inspektioner på restauranger

Just nu gör våra inspektörer från Miljöförbundet Blekinge Väst besök hos flera restauranger och kaféer i västra Blekinge. Syftet med besöken är att hjälpa företagen och deras gäster att följa Folkhälsomyndighetens föreskrifter och råd för att på så sätt undvika smittspridning.Från och med 1 juli har miljöförbundet tagit över ansvaret för att kontrollera trängsel på krogarna. Miljöförbundet kan besluta om eventuella åtgärder vid behov.

Lämna tips om trängsel på matställen

Om du upptäcker trängsel som ökar risken för spridning av covid-19 kan du lämna dina synpunkter till miljöförbundet via

Du kan även lämna andra typer av synpunkter. Observera att följande inte är trängsel och alltså inte något som du behöver anmäla:

 • Det är fler än 50 personer i restaurangen/på uteserveringen
 • Det är mindre än två meter mellan olika sällskap

Det räcker att det är en meter mellan olika sällskap. Inom ett sällskap gäller det personliga ansvaret för gästerna.

Miljöförbundet gör alltid bedömningar i det enskilda fallet om det finns risk för smittspridning.

Driver du restaurang?

Miljöförbundet kan hjälpa dig som driver restaurang eller kafé att följa de nya bestämmelserna. Kontakta livsmedelsinspektörerna inom miljöförbundet om du har funderingar. Du når livsmedelsinspektörerna genom att ringa via växeln på telefon 0456-816 000. Det går också bra att skicka e-post till miljokontoret@miljovast.se så kontaktar vi dig.

Senast uppdaterad: